Anna

Anna

Anna Kilpeläinen

Lue Annan blogia!

anna.kilpelainen (at) pedaequest.com

Koulutus

Ratsastuksenohjaaja Kiuruvesi 1994
Kasvatustieteen kandidaatti Oulun Yliopisto 2006
Eläintenkouluttajan ammattitutkinto 2015

Työkokemus

Ratsastuksenopettajana Oulun alueen ratsastuskouluilla 1989-2009.
Hevosalan yrittäjä vuodesta 2000, nykyisin päätoiminen yrittäjä.
Ratsastuksenopetusta, valmennusta, opetusta hevosten kouluttamisessa ja ratsutusta. Luentoja ja kurssipäiviä hevosten käyttäytymisestä, oppimisesta ja kouluttamisesta sekä ratsastuksesta.

Viime vuosien tärkeimpiä projekteja mm:

Olen Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsen ja sitoutunut noudattamaan työssäni yhdistyksen eettisiä sääntöjä ja hyvää eläintenkoulutustapaa. Tarkemmin voit tutustua sääntöihin linkeissä. Säännöt edellyttävät minulta kouluttajana mm. monipuolista opiskelua eläimen oppimisessa ja kouluttamisessa, taitoa kouluttaa eläintä eri metodeilla, joiden menettelytapa perustuu eläimen palkitsemiseen, vaitiolovelvollisuutta asiakassuhteessa sekä koulutettavan eläimen fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtimista.

Erityisosaaminen

Koko työurani olen ollut kiinnostunut hevosen lajityypillisestä käyttäytymisestä ja oppimisesta. Vuodesta 2003 olen tehnyt tiivistä yhteistyötä eläinkouluttaja Tuire ”Tuikku” Kaimion kanssa. Tuikun opissa olen perehtynyt hevosten käyttäytymiseen, oppimisen lainalaisuuksiin ja koulutusmenetelmiin. Erityispaino koulutuksessa on hevosen hyvinvoinnilla. Hevosen tulee ymmärtää mitä siltä odotetaan ja työskennellä rentona ja motivoituneena.

Anna ja Quite Like a Joy eli Lotta

Anna ja Quite Like a Joy eli Lotta. Kuva Auli Säynäjäkangas.

Ratsastusvalmennukseni perustuu ranskalaisen olympiaratsastaja ja valmentaja eversti Christian Carden järjestelmään. Hänen opettamansa menetelmä sopii erinomaisesti kaiken tasoisten hevosten ja ratsastajien opettamiseen. Olen osallistunut eversti Carden valmennuksiin vuodesta 2003 ja tehnyt erityisen tiivistä yhteistyötä hänen kanssaan järjestäessämme hänen valmennuksiaan Oulussa vuodesta 2011. Everstin yksityiskohtaisessa ja perusteellisessa järjestelmässä painottuu hevosen rentous ja hyvinvointi ja tarkka eteneminen hevosen ja ratsastajan kehitystason mukaan.

Ratsastuksen lisäksi sekä Tuikun että everstin työtapoihin kuuluu hevosen kouluttaminen maasta työskennellen. Koulutan siis hevosia myös maasta, yleensä ratsastussuitsituksessa tai kapsonissa ratsastusojin, mutta myös liinassa. Maasta kouluttaminen ja liinatyöskentely poikkeaa aika paljon useimmille tutummasta juoksuttamisesta, hevonen työskentelee maasta käsin aivan samoissa tehtävissä kuin ratsastaen. Työskentelyssä ei käytetä apuohjia.

Lisäksi olen valmentautunut mm. suomalaisten kouluratsastusvalmentajien opissa, perehtynyt lukuisten hevostaitokouluttajien työskentelymenetelmiin, käynyt Somatic Studion ammatilliset täydennyskoulutukset ratsastajan biomekaniikkaan ja kehonhallintaan, harjoitellut tiiviisti ratsastuspilatesta Aira Toivolan opetuksessa, kouluttautunut Centered Ridingissa suomalaisten ja ulkomaisten valmentajien kursseilla, seurannut vuosittain Suomessa järjestetyt George Morriksen esteratsastusklinikat ja opiskellut operanttia ehdollistamista Trainer´s Choicen koulutuksessa. Näistä kaikista on kertynyt melkoinen valikoima työtapoja, joita voin hyödyntää erilaisten hevosten ja ratsastajien kanssa erilaisissa tilanteissa.

Katri Syvärinen: Syvemmälle satulaan. Vudeka 2009.

Kilpailukokemusta minulla on alue- ja kansalliselta tason helpoista luokista. Kilpaileminen on pitkäaikaisten ja hankalien selkäongelmieni vuoksi jäänyt toistaiseksi pois laskuista, mutta ratsastaminen ja valmentautuminen on säännöllistä.

Tarkemmin urastani ja opiskeluistani voit lukea Katri Syvärisen kirjasta Syvemmälle satulaan.